У Московського патріархату остаточно відібрали Єлецький монастир – є рішення суду

У Московського патріархату остаточно відібрали Єлецький монастир – є рішення суду - Фото

Дзвінниця та Успенський собор Єлецького монастіря (Фото – Wikipedia)

Управлінню Чернігівської єпархії УПЦ МП не вдалося поновити через суд дію договору про користування територією та майном Єлецького монастиря, який є частиною державного історичного заповідника. Про це повідомляє Міністерство культури.

Пояснюємо складні речі простими словами – підписуйся на наш YouTube

26 жовтня 2023 року Господарський суд Чернігівської області відмовив у задоволенні позову УПЦ МП про визнання поновленим договору з Національним архітектурно-історичним заповідником “Чернігів Стародавній”.

Суд погодився з позицією Мінкульту та заповідника, що договір 2016 року про безоплатне користування комплексом споруд Єлецького монастиря не вважається відновленим, а отже, управління Чернігівської єпархії УПЦ МП з 15 вересня 2021 року незаконно і без будь-якої правової підстави користується державним майном заповідника, зокрема Успенським собором та келіями.

Єлецький Успенський монастир заснований у XI столітті чернігівським князем Святославом Ярославичем (1027-1076) як заміська князівська резиденція. Був реконструйований у XVII столітті. На території монастиря містяться Успенський собор (XII століття), 36-метрова надбрамна дзвіниця, Петропавлівська церква з трапезною, келії, усипальниця Лизогубів, дерев’яний будинок архімандрита Феодосія Углицького (1688).

  • 10 березня 2023 року Мінкульт закликав Свято-Успенський монастир УПЦ МП звільнити територію Києво-Печерської лаври до 29 березня. Докладніше про “виселення” УПЦ МП з Лаври читайте у тексті LIGA.net .
  • 10 серпня Господарський суд міста Києва зобов’язав Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру УПЦ МП повернути майно Нижньої лаври у відання заповідника “Києво-Печерська лавра”.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь