Кабмін схвалив скасування мораторію на перевірки бізнесу. Але МВФ “маяк” не зарахує

Кабмін схвалив скасування мораторію на перевірки бізнесу. Але МВФ

Денис Шмыгаль (Фото – пресс-служба Кабмина)

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт про скасування мораторію на податкові перевірки бізнесу. Про це повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук. Перевірки відновлять з 1 жовтня.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

Але Міжнародний валютний фонд не зараховує Україні виконання “маяка” за законопроєктом №8401 і вимагає повернення податкових перевірок, заявив перший заступник парламентського податкового комітету Ярослав Железняк.

30 червня парламент ухвалив у другому читанні законопроєкт №8401 щодо скасування воєнних податкових пільг. Повернення довоєнних податків – одне з зобов’язань України в межах меморандуму з Міжнародним валютним фондом.

Однак перевірки для бізнесу, заборонені на час воєнного стану, відновили частково – для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

МВФ не зараховує виконання цього маяка через неузгоджену підміну тексту законопроєкту в частині податкових перевірок, стверджує Железняк.

За його словами, у фінальній версії №8401 була значно краща редакція, де фактично перевірки поверталися тільки для підприємств від 40 млн грн обороту. Але “в останню мить” внесли правки, які не було погоджено з МВФ.

  • 24 липня 2023 року аудит показав, що в Україні різко побільшало податкових боржників.
  • 26 липня Зеленський підписав закон про повернення довоєнного податкового режиму.
  • За даними Опендатабот, з набранням чинності норм закону №8401 з 1 серпня 2023 року податкові пільги втратили 54 896 компаній.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь