З медичної сестри до бізнес-леді: колишня держслужбовиця стала підприємицею завдяки конкурсу бізнес-ідей “Роби своє”

З медичної сестри до бізнес-леді: колишня держслужбовиця стала підприємицею завдяки конкурсу бізнес-ідей "Роби своє"

КИЇВ. 8 листопада. УНН. Переможниця конкурсу бізнес-ідей «Роби своє» Любов Щепак з села Мельники (Черкащина) усе життя працювала на державній роботі. За її спиною – досвід роботи найманим працівником довжиною в життя. Однак, під час війни Щепак наважилася на власний бізнес та зареєструвала ФОП. Тепер вона займається виготовленням крафтової продукції з городини, передає УНН.

Деталі

Так, раніше Щепак працювала молодшою медичною сестрою у військовому шпиталі. І дуже вагалася відкрити власну справу.

«Думала, а як же я звільнюся з роботи? Я ж звикла все життя працювати! Хвилювалася: тут хоч 5000 грн маю, але щомісяця. А в новій справі – хтозна, зароблю чи ні.

Та й розуміла, що кожен місяць я ж маю, як ФОП, платити податків не менше, ніж 1500 грн. То думала, чи зможу таку велику суму мати з нової справи», – згадує вона.

Колеги Людмили теж хвилювалися. Радили жінці не звільнятися, бо вона має стабільну роботу.

Вирішальною для ухвалення рішення стала порада доньки, каже Щепак.

«Декілька років я робила в’ялені помідори, так вона викладала в інтернеті, і все продавала. А той рік мені каже: «Мама, люди питають за помідори – чи будеш ти їх знов робити?» То бачила, що попит на них був.

По-друге, ми самі дуже любимо і томати, і пастилу, і цукати. Думаємо, якщо так, то знайдуться інші, кому вони будуть до вподоби.

По-третє, у нас великий город, всякого добра вирощуємо багато. То сировина є, потенціал для розвитку є. До всього люди кажуть, що я гарно готую», – розповіла вона.

Участь у конкурсі Щепак брала з певних острахом.

«Був страх, що не вродять помідори, що зроблю щось не так, і потрібно буде вертати грантові кошти.

Та й взагалі, чи впораюся: бо багато зусиль йде на нові рецепти. Бо, приміром, навіть яблучну пастилу зробити непросто: потрібно потестувати різні сорти яблук, врахувати кількість пектину всередині, кількість води, товщину, м’якість», – згадує переможниця конкурсу.

Щепак зізналася, що не сподівалася на великі прибутки від запуску своєї справи.

«Перший місяць думала, хоч би на податки заробити! Потім, як побачила, що показники електрики від нового обладнання ще 1500 грн – дуже розхвилювалася. Але в перші 2 місяці ми заробили і на податок, і на витрати, і на розвиток!» – коментує вона.

Наразі Щепак реалізовує свою продукцію через інтернет та через місцевий крафтовий магазинчик. Останній, до речі, теж колись переміг у конкурсі «Роби своє».

«На нові рецепти мене надихає кілька моментів: Бачити, як твій бузиновий квас з насолодою п’є маленька дитина. Як молода родина запитує в магазинчику, коли будуть наші кабачкові фріпси. Як те, що ти робиш, подобається людям», – ділиться переможниця конкурсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переможниця «Роби своє» масштабувала кондитерський бізнес

Нагадаємо

Наприкінці травня організатори конкурсу бізнес-ідей для підприємців у малих містах та селах “Роби своє” оголосили переможців 2023 року. Цього року благодійний фонд “МХП-Громаді”, який був організатором конкурсу, підтримав 80 бізнес-проєктів на загальну суму понад 7,4 млн грн.

Усього було отримано 615 заявок від малих підприємців з усієї країни. Зокрема, найбільше бізнес-ідеї подавали в Київській (22%), Черкаській (12%), Дніпропетровській (11%), Вінницькій (9%) та Львівській (9%) областях.

Основними критеріями для відбору переможців стали інноваційність проєктів, економічна складова, створення нових робочих місць, соціальна значущість та залучення до бізнесу чи роботи переселенців.

Грантову підтримку отримали як чинні бізнеси, що розширюються або релокуються, так і підприємці, які мають бізнес-ідею і тільки шукають фінансування для її реалізації.

Довідка

“МХП-Громаді” – український благодійний фонд, який почав свою діяльність 2015 року. Його головна місія – комплексний розвиток громад. Географія діяльності налічує 12 областей України: понад 700 містечок і сіл.

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Фонд системно підтримує людей, які перебувають у регіонах бойових дій, українських захисників та рятувальників, громади, лікарні та пологові будинки, благодійні установи, які дбають про дітей-сиріт та літніх людей, а також людей, які через війну залишилися без дому та засобів для існування.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь