Парламент схвалив законопроєкт про медичний канабіс

Парламент схвалив законопроєкт про медичний канабіс

"За" проголосували 248 депутатів. Фото: Ярослав Железняк

21 грудня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про легалізацію медичного канабісу №7457.

Про це повідомив народний депутат від фракції “Голос” Ярослав Железняк.

“За” проголосували 248 депутатів.

“Нулі тільки від “Європейською солідарності” та “Батьківщини”. Всі інші дали голоси”, – написав він.

Підписуйтесь на Telegram-канал delo.ua

Ініціатором законопроекту є МОЗ, котрий хоче впроваджувати в країні протоколи лікування, котрі практикуються в найбільш розвинених західних країнах. МОЗ наголошує на тому, що медичний канабіс не матиме психоактивної дії, закон передбачає жорсткий контроль над вирощуванням коноплі, а також виробництвом ліків та їх реалізацією.  

Шлях до легалізації канабісу

Влада не вперше намагається легалізувати медичний канабіс в Україні. Так, у квітні 2021 року Кабінет міністрів України вніс до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів з обмеженим обігом “Набілон” (синтетичний каннабіоїд, що імітує дію тетрагідроканнабінолу) та “Набіксимолс” (стандартизований екстракт каннабісу та однакового вмісту тенабіно).

ВР на засіданні 13 липня підтримала у першому читанні законопроєкт про легалізацію медичного канабісу, а президент Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді 28 червня заявив, що в Україні нарешті необхідно легалізувати медичний канабіс. 

Восени 2021 року Кабмін представив свій перший варіант законопроєкту про легалізацію, а в червні 2022-го документ №7457 від уряду було зареєстровано у парламенті.

У квітні 2021 року Кабінет міністрів прибрав кілька препаратів на основі канабісу зі списку заборонених для обігу в Україні. Однак, як писало Delo.ua, експерти заявили, що це було лобістське та популістське рішення. Проблема була, зокрема, з тим, що ці запатентовані ліки коштують доволі дорого. 

Восени 2021 року після того як з відповідною ініціативою до Президента звернулись 128 пацієнтських організацій Кабмін представив свій перший варіант законопроекту про легалізацію канабісу.  

Що можна лікувати канабісом

В пояснювальній записці урядового законопроекту прямо сказано про наукову доведеність терапевтичного застосування канабісу для лікування:

  • неврологічних захворювань: розсіяний склероз, епілепсія (за попередніми висновками, канабіс може мати позитивний вплив на лікування хвороби Альцгеймера, хвороби Хантінгтона і синдрому Туретта);  
  • захворювань травного тракту (за переконливими доказами, коноплі мають значний позитивний ефект на полегшення побічних ефектів під час хіміотерапії при онкології (особливо при нудоті та блювоті) та побічних ефектів, пов’язаних з лікуванням ВІЛ/СНІД; за попередніми висновками, позитивний ефект спостерігається також щодо виразкового коліту і хвороби Крона, а також при запаленні та дисфункції моторики кишківника; окрім цього, препарати на основі канабісу використовуються для посилення апетиту при захворюваннях, що призводять до втрати ваги та виснаження);  
  • наркотичної залежністі та проблем психічного характеру (за попередніми доказами, ефективним є використання канабісу як замісної терапії для опіоїдів, стимуляторів (зокрема, кокаїну) та алкоголю, а також для подолання тривоги, посттравматичних стресових розладів та порушення сну);  
  • хронічного білю невропатичного походження; 
  • паліативної допомоги (в основному препарати на основі канабісу застосовують для полегшення комплексу симптомів у онкохворих, які потребують паліативної допомоги, включаючи полегшення болю, розладів харчування, налагодження сну).

Окрім цього, науково доведено, що фітоканабіноїди здійснюють високоефективну антимікробну дію (на стафілококи та стрептококи), а також демонструють помітний позитивний ефект при лікуванні посттравматичного синдрому, різних захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, різних форм склерозу, герпесу, діабетичної нейропатії, анорексії та багатьох інших недугів.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь