На виставці в Латвії зібрали 3D-моделі найвідоміших архітектурних пам’яток України

На виставці в Латвії зібрали 3D-моделі найвідоміших архітектурних пам’яток України Фото 11.07.2024 03:07 Укрінформ У латвійському місті Юрмала в концертній залі «Дзінтарі» відкрилася пересувна виставка «Мініатюрна Україна», на якій представлені 3D-моделі найвідоміших українських архітектурних пам’яток.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України, передає Укрінформ.

Як зазначається, ця виставка є «інтерактивним досвідом, покликаним висвітлити цінність нерухомої культурної спадщини України в європейському та світовому контексті та закликати глядачів до дій щодо її захисту». Це своєрідний дипломатичний інструмент, з допомогою якого Програма сприяння громадській активності «Долучайся!» адвокатуватиме захист української культурної спадщини.

Проєкт був створений у співпраці з МКІП за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку USAID.

Мета заходу – «не лише висвітлити важливість культури України як частини європейського та світового контексту, але й показати руйнування, спричинені повномасштабним російським вторгненням».

За даними відомства, експозиція налічує 29 3D-моделей, зісканованих і надрукованих організацією Skeiron, а також 12 стендів з додатковою інформацією про цікаві історичні архітектурні локації.

Доповнює експозицію VR-тур, завдяки якому можна ще більше зануритися в атмосферу визначних пам’яток України й отримати імерсивний досвід.

Спеціально для цього проєкту 29 українських композиторів, саунд-дизайнерів й інших митців створили унікальні музичні композиції, з допомогою яких можна не лише побачити, а й почути «голоси» будівель, уявити звукові історичні ландшафти.

До створення проєкту долучилася, зокрема, заступниця міністра культури та інформаційної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

За її словами, оцифрування культурних артефактів й історичних пам’яток є важливим не лише для збереження, а й для промотування культурної спадщини України.

Сучасні технології дозволяють створювати високоякісні цифрові копії, які можуть бути доступні широкій аудиторії через інтернет. Це сприяє не лише збереженню та відновленню оригіналів у разі пошкодження, а й підвищує інтерес до вивчення історії та культури України.

«Оцифровані ресурси можуть використовуватись у навчальних програмах, наукових дослідженнях та віртуальних виставках, відкриваючи нові можливості для взаємодії з культурною спадщиною», – зауважила Бондар.

Після Юрмали виставку представлять також у столиці Латвії та ще в кількох країнах:

19 липня – 20 липня – Латвія, фестиваль Positivus (Лукавсала, Рига);

23 липня – 4 серпня – Франція, Українське олімпійське містечко (Франція);

7 серпня – 12 серпня – Угорщина, фестиваль Sziget (парк Május 9, Будапешт);

7 вересня – 8 вересня – Німеччина, фестиваль Superbloom (Олімпіапарк, Мюнхен).

Як повідомляв Укрінформ, 4 липня перша леді України Олена Зеленська відкрила в Києві виставку артефактів, повернутих Україні з Нідерландів після 10 років судів.

Фото: mcip.gov.ua

Латвія Україна Виставка МКІП

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь