Ринок заморожених ягід та фруктів: незвичайні тенденції

На ринку ягід та фруктів спостерігається незвична тенденція – пошук вельми неочікуваних альтернатив замість більш традиційних фруктів та ягід сегменту плодоовочевої заморозки, розповіла Юлія Тимошенко, керівник проєкту з виробництва заморожених фруктів “Тіферет” (Молдова).

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.

Звісно, не кожен продукт можна замінити, але учасникам ринку заморожених фруктів слід пам’ятати, що за надто високої ціни на окрему категорію стосовно іншої, попит на неї падає, бо його замінюють у рецептурах альтернативними товарами.

Черешня та вишня заморожені

На тлі гострого дефіциту вишні, надзвичайно високим попитом на ринку ЄС користується заморожена черешня без кісточки. Особливо цікаві чорні сорти черешні. Очевидно, що цей продукт не замінить вишню, але він максимально близький до неї. Ну і продається заморожена черешня непогано – за перший клас у країнах ЄС можна отримати в середньому від 2,05€ до 2,20€ євро за кг.

При цьому потрібно зазначити, що і на черешню з кісточкою попит теж зріс. Також, не виключено, що заморожена черешня, навіть у разі відновлення обсягів поставок вишні, матиме попит.

Смородина чорна

Уже очевидно, що цього сезону чорна смородина – один із найбільш дефіцитних товарів у плодоовочевій заморозці. Обсягів смородини чорної на ринку немає.

Раніше Польща була найголовнішим гравцем ринку замороженої смородини й тут формувалася ціна на цю ягоду. Однак зараз отримати пропозицію по смородині з Польщі досить складно. І ось саме коли її немає, виявилося, що смородина раптом потрібна всім. До речі, можливо, саме час покупцям поцікавитися цим товаром у країнах Центральної Азії (можна через нашу торговельну телеграм-групу), щоправда, там часто смородину плутають із йоштою, тож треба бути обережним.

Як же дізнатися, яка ціна на смородину чорну в замороженому вигляді, якщо немає достатньої кількості пропозицій і реальних угод? Це непросте завдання, але за опитуваннями, реальні угоди по смородині можливі за цінами близько 2,50 євро за кг. Для смородини ця ціна виглядає занадто високою.

До речі, в цьому сегменті спостерігається цікава закономірність. Оскільки чорна смородина дуже дорога і її просто немає, на ринку починає формуватися попит на аронію і бузину.

На тлі дорогої смородини неймовірно дорогою стала і дикоросла чорниця. Ціни на неї пішли далеко за 3€ євро за кг. Звісно, ця ягода є однією з найпопулярніших у плодоовочевій заморозці – набагато популярнішою за ту ж чорну смородину. Тому порівнювати їх не зовсім коректно.

Абрикос

На сьогодні проблем із замороженим абрикосом у Європі немає. На ринку домінує заморожений абрикос із Туреччини та Китаю за настільки низькими цінами, що вони не дають змоги заморозчикам із ЄС і навіть Східної Європи закуповувати сировину за конкурентною ціною. Урожай абрикоса у Східній Європі також був непоганим.

Ожина

На тлі дефіциту малини, смородини, вишні, а також високих цін на чорницю лісову, дивно, але практично ніхто не цікавиться замороженою ожиною. Встановити рівень цін непросто, бо і попит, і пропозиція цієї ягоди в замороженому вигляді залишаються невисокими.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь