Франківський музей визвольної боротьби отримав документи про допити московської агентури в ОУН

Франківський музей визвольної боротьби отримав документи про допити московської агентури в ОУН 08.08.2024 22:50 Укрінформ Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби імені Степана Бандери отримав п'ять документів про допити московської агентури у Службі безпеки ОУН.

Про це повідомляє сайт Івано-Франківського міського голови Руслана Марцінківа, передає Укрінформ.

«Музей визвольної боротьби отримав цікаві документи про діяльність Служби безпеки ОУН… Це п'ять документів: протоколи допитів московської агентури, їх психологічні портрети та особливості», – зазначив Марцінків.

За словами директора Музею визвольної боротьби, історика Ярослава Коретчука, найбільш цікавим серед документів є звіт підпілля ОУН, яке діяло на Калущині.

«Також у нас є один протокол допиту агента МГБ села Танява, який співпрацював з органами НКВД. Він був затриманий працівниками Служби безпеки ОУН, які провели допит і на цьому документі зафіксували його протиправні дії щодо українського народу та українського визвольного руху», – пояснив Коретчук.

Зазначається, що ще три документи – це розслідування загибелі підпільників ОУН.

«СБ ОУН особливо детально вивчала загибель кожного зі своїх побратимів, щоби з’ясувати, хто причетний до смерті підпільника і виключити слід ворожої агентури», – зауважили на сайті.

Зазначається, що всі ці архівні документи для Музею визвольної боротьби придбали на інтернет-аукціоні. Історики сподіваються, що нові матеріали будуть цікавими для дослідників і допоможуть у створенні книг про діяльність Служби безпеки ОУН.

Як повідомляв Укрінформ, на Львівщині започаткували проєкт «Віртуальний пантеон: місця поховань членів ОУН».

Фото: mvk.if.ua

Історія Івано-Франківськ Музей ОУН Документи

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь