Угорщина може залишитись без білого вина

Рекордні температури в Угорщині змусили деяких виноробів країни розпочати збір винограду на початку серпня, приблизно на місяць раніше, ніж зазвичай.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на independent.

Зміна клімату серйозно вплинула на виноробну галузь Угорщини, оскільки підвищення температури може зробити країну занадто спекотною для виробництва білого вина, у тому числі відомого токайського, вважають вчені.

«Я не пам’ятаю, щоб коли-небудь збирали цей сорт винограду так рано… ми прийшли щонайменше на місяць раніше», — сказав Ласло Керек, 35-річний ветеран вирощування винограду із західної Угорщині.

Керек, який збирав виноград зі своєю сім’єю на початку серпня вручну, пояснює ранній збір «нічим іншим, як зміною клімату».

Звіт Національної метеорологічної служби показав, що цей липень був найспекотнішим в Угорщині з початку відстеження температури в 1901 році. За словами Пітера Сабо, кліматолога з Університету Етвоса Лоранда, у виноробних регіонах Угорщини спостерігалося збільшення на 25% градусо-днів, що означає накопичення тепла, поки врожай не досягне зрілості.

«Наші моделі показують, що кількість градусо-днів зростатиме, і клімат Угорщини перестане бути ідеальним для білого вина», — сказав Сабо.

Він припустив, що угорським виробникам вина, понад дві третини яких вирощують виноград для білих вин, можливо, доведеться адаптуватися та перейти на виробництво червоного вина, сорту, який більше підходить для теплішого клімату.

Проте угорські винороби вважають, що вони зможуть адаптуватися до мінливого клімату та продовжувати виробництво традиційних білих вин з деякими змінами в найближчі десятиліття.

«Схоже, що ми будемо новим середземноморським регіоном… отже, ця зміна не обов’язково буде небажаною для угорського виноробства, але нам потрібно адаптуватися», — сказав Петер Варга, власник виноробні Varga у Бадачоньорсі.

Його виноробня, яка продає 15 мільйонів пляшок на рік, уже впроваджує стратегії мінімізації впливу прямого сонячного світла на виноград і розглядає можливість посадки нових лоз на схилах, що виходять на схід, замість тих, що виходять на південь.

Винороби регіону Токай у східній Угорщині, відомого своїми фірмовими солодкими токайськими винами пізнього врожаю, також стурбовані спекотнішим літом.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь