Українські біолабораторії тимчасово переносять в Польщу

В Україні діє декілька розплідників, що займаються вирощуванням ентомофагів, та кілька дистриб’юторів з країн ЄС, Нідерландів, Франції, Бельгії. Комах використовують для двох основних задач: захист рослин в закритому ґрунті в умовах теплиць та захист рослин в полях.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Delo.ua.

“Екокультура” — один з найбільших українських учасників ринку ентомофагів для закритого ґрунту. Компанія з 2014 року займається продажем препаратів біологічного захисту рослин, а у 2017 році відкрила біолабораторію з вирощування хижих жуків та джмелів. До повномасштабної війни її річний оборот досягав €6 млн, розповів голова департаменту електронної комерції дніпровської компанії “Екокультура” Сергій Назімов.

До повномасштабного вторгнення найбільшим споживачем ентомофагів  були теплиці так званого “томатного регіону” навколо Енергодару, де розташована Запорізька АЕС. В цьому профіцитному з погляду енергозабезпечення регіоні працювало дуже багато фермерських овочевих теплиць, але російська окупація і зупинка електростанції фактично знищила тепличну галузь в регіоні.

Через війну попит на ентомофагів закритого ґрунту в Україні значно скоротився, і підтримується коштом великих виробників овочів та фруктів: Уманського тепличного комбінату, виробника соків “Галіція”, господарств-виробників овочів для мережі “АТБ”, та декількох інших великих гравців. Наявний обсяг ринку зробив нерентабельним вирощування корисних комах в Україні, додає він.  

Крім стискання ринку, вирощування ентомофагів в Україні стало невигідним через два об’єктивні фактори:

  • Маточне поголів’я комах вирощують лічені біолабораторії на планеті, такі як бельгійська Biobest або американська Bioprotection. Виростити комах з якісними параметрами та плодючістю є дорогою і технологічно складною задачею. Тому більшість біолабораторій, в тому числі в Україні, не вирощують власне маточне поголів’я, а розмножують в себе партії елітних ентомофагів. На жаль, війна, зупинка авіасполучення та черги на кордонах зробили Україну невигідним місцем для репродукції хижих безхребетних;
  • Проблеми в енергосистемі та логістиці. Експорт комах європейському покупцю є нетривіальною задачею: найпопулярніші види кліщів-ентомофагів перевозять з лабораторії в рефрижераторах при температурі 12-16°. Їх бажано доставити на тепличний комбінат і розсадити на рослини не довше ніж за кілька діб. Враховуючи непередбачуваність енергопостачання української біолабораторії-розплідника і можливі затримки на кордоні, експорт стає занадто ризикованою задачею.
  • Через ці фактори “Екокультура” зараз займається створенням у Польщі розплідника для ентомофагів, на додачу до вже працюючого там розплідника джмелів. Оскільки ринок ентомофагів все ж поступово відновлюється в порівнянні з 2022 роком, компанія планує і далі масштабувати продажі в Україні, а зупинка місцевої лабораторії розглядається як тимчасове рішення.

    Джерело: propozitsiya.com

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь