Як зброя від КНДР дозволить Путіну змінити хід війни в Україні

Russian President Vladimir Putin and North Korea"s leader Kim Jong Un pose for a photo during their meeting in Vladivostok, Russia, April 25, 2019

Автор фото, Reuters

Північнокорейська зброя могла б допомогти Росії у бойових діях в Україні, але, ймовірно, вона недостатньо сучасна, щоб змінити хід війни, пише Bloomberg.

Разом з іншими ЗМІ, агентство повідомило, що лідер КНДР Кім Чен Ин перетне кордон Росією цього тижня, здійснивши свою першу за чотири роки поїздку за межі країни для переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним.

За даними південнокорейського агентства Yonhap, яке посилається на анонімного чиновника, бронепоїзд Кім Чен Ина, схоже, вже перебуває на шляху до Росії.

  • Кім Чен Ин збирається до Путіна. Що вони хочуть вирішити
  • Північна Корея: чого чекати від Кім Чен Ина у 2023 році

США раніше заявляли, що майбутня зустріч буде присвячена поставкам боєприпасів до Москви. Північна Корея має значні запаси артилерійських снарядів та некерованих ракет, які можна використати з військовою технікою радянських часів для невибіркових атак на Україну, пише Bloomberg. Пхеньян відкидає звинувачення США у наданні військової допомоги Росії. Цієї ж версії дотримується російська влада.

"Постачання боєприпасів з Північної Кореї навряд чи матиме вирішальне значення в короткостроковій перспективі, але полегшить Росії продовження війни на виснаження", – вважає Теренс Реріг, професор з питань національної безпеки у Військово-морському коледжі США.

За його словами, важливою частиною стратегії Путіна стала спроба виграти час у затяжному конфлікті з розрахунку на те, що західна підтримка вичерпається.

"Збільшення кількості боєприпасів дозволить Путіну дотримуватись цієї стратегії", – сказав він.

Рішення Росії звернутися до Північної Кореї за зброєю є ознакою мінливої динаміки у відносинах між країнами з моменту заснування Північної Кореї в 1948 році за підтримки Радянського Союзу.

Північна Корея отримала підтримку від Пекіна та Москви під час Корейської війни 1950-53 років і протягом десятиліть сильно залежала від радянської допомоги.

Нині ж боєприпаси з Північної Кореї можуть виграти час для Росії, давши її промисловості шанс наздогнати попит, констатує агентство.

"Додавання Північної Кореї до списку постачальників зброї у війні допоможе заповнити прогалини в боєприпасах та інших системах озброєнь", – вважає Девід Шмерлер, старший науковий співробітник Центру Джеймса Мартіна.

За інформацією Financial Times, Росія і КНДР готові укласти угоду про постачання артилерійських боєприпасів та інших видів озброєнь. У США на це відреагували, пообіцявши накласти на країни ще більше санкцій.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь