Через безвідповідальність за останні два роки у Києві будівельники знищили 23 будівлі

Через безвідповідальність за останні два роки у Києві будівельники знищили 23 будівлі Відео 30.07.2024 03:39 Укрінформ За останні два роки у Києві було знищено 23 будівлі не внаслідок ракетних влучань, а внаслідок безвідповідальної протизаконної дії будівельників.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

«За останні два роки у Києві було знищено 23 будівлі не внаслідок ракетних влучань, а внаслідок безвідповідальної протизаконної дії будівельників. По всім цим об’єктам сьогодні здійснюються слідчі дії щодо визначення винуватців, тих, хто своєю бездіяльністю сприяв чи халатністю сприяв цьому», – розповів Ростислав Карандєєв.

У розмові з кореспондентом Укрінформу він нагадав й історію нещодавно знищеної забудовниками у столиці садиби Зеленських.

«На жаль, садиба Зеленських не мала захищеності відповідно до пам'яткоохоронного законодавства України, оскільки не була внесена до жодного з реєстрів. Вона не була ні пам’яткою місцевого, ні національного значення, ні навіть щойно виявленою. Водночас ця будівля мала захист через містобудівне законодавство. А саме, вона була зазначена в історико-архітектурному плані міста Києва саме як значима історична забудова. За великим рахунком це мало уберегти її від демонтажу», – зауважив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики.

За його словами, щодо таких будівель допускається за чинним законодавством, державними будівельними нормами лише роботи з реконструкції.

«Натомість забудовник її зніс, чим порушив відповідне законодавство. Сьогодні Національна поліція розбирається з цим фактом, з публічних джерел нам відомо, що забудовник готовий її відновити», – заявив Ростислав Карандєєв.

Як повідомляв Укрінформ, 23 липня Департамент охорони культурної спадщини КМДА підписав меморандум із власниками будівлі садиби Зеленських. Власник незаконно знесеної садиби Зеленських періоду ХІХ століття зобов'язався відновити будівлю власним коштом.

Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з питань моніторингу та оцінки ефективності діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади в місті Києві – столиці України під час воєнного стану вирішила, що після ситуації зі знесенням історичної будівлі "Садибний житловий будинок Євменія Зеленського" необхідно оновити склад Консультативної ради з охорони культурної спадщини при КМДА.

Садиба Зеленських – це дерев'яна, обкладена цеглою будівля, зведена у 1890 році на замовлення купця Василя Маліна. З 1911 по 1915 роки тут проживала сім'я заможних міщан Зеленських. Споруду почали розбирати у 2021 році, але завдяки суспільному розголосу тоді роботи припинилися.

Фото: Садиба Зеленських / Фейсбук

Історія Пам'ятка Будівельники МКІП Карандєєв

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь