Херсонський художній музей ідентифікував ще п’ять робіт, викрадених росіянами під час окупації

Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених росіянами під час окупації Фото 22.07.2024 12:56 Укрінформ Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених російськими загарбниками під час окупації – це твори художника Юрія Діденка.

Про це Херсонський художній музей повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Ідентифікація вкрадених творів мистецтва триває. Рішення ще раз передивитися фрагмент світлини, на який потрапив список викрадених творів, не було марним. На фото, відзнятому 1 квітня 2023 року в Центральному музеї Тавриди під час підписання фейкового договору про зберігання вкраденого в Криму, потрапив і фрагмент папірця з цифрами. Очевидно, кримські музейники записали інвентарні номери робіт, які зберігаються на конкретній полиці. Раніше завдяки цьому списку вже було ідентифіковано десяток графічних творів, а зараз до їх числа додаємо одразу 5 офортів херсонського художника», – повідомили в музеї.

Йдеться про роботи Юрія Діденка – «Відвідини», «Ніч на Івана Купала», «Відьма», «Кіт рукатий», «Марення» з серії «Розповіді про українських чортів».

У музеї розповіли, що як художник-ілюстратор Юрій Діденко уважно вивчав український фольклор і традиційні вірування, які лягли в основу сюжетів його робіт, в тому числі і з циклу «Розповіді про українських чортів». У них художник вміло поєднує дійсність і фантастичні уявлення, майстерно створює індивідуальні образи для кожного зі своїх персонажів і «додає» до всього цього щедру «порцію» світлого гумору.

Як підкреслюється, кількість ідентифікованих творів мистецтва, вкрадених російською окупаційною владою з Херсонського художнього музею у 2022 році – 120, загальна кількість незаконно вивезеного перевищує 10 тисяч музейних експонатів.

При цьому з ідентифікованих 119 творів перебувають в окупованому Криму, в сімферопольському Центральному музеї Тавриди. Точне місцезнаходження однієї роботи невідомо, але є підтвердження з боку окупантів, що шедевр в їхніх руках.

Як повідомляв Укрінформ, працівники Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка взялися ідентифікувати викрадені твори мистецтва, які «випливли» у Криму.

У межах проєкту «Викрадене мистецтво…» відтворили картину «Портрет дівчини у вишиваній сукні», викрадену росіянами з Херсона.

Фото: Херсонський художній музей

Херсон Музей Тимчасова окупація Війна Картина Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь