На Одеському кінофестивалі покажуть понад 90 фільмів, зокрема 56 українських

На Одеському кінофестивалі покажуть понад 90 фільмів, зокрема 56 українських 12.07.2024 21:32 Укрінформ Програма XV Одеського міжнародного кінофестивалю, який цьогоріч відбуватиметься в Києві, окрім традиційних національного та європейського конкурсів передбачає 5 ретроспектив українського кіно.

Про це повідомив програмний консультант Одеського міжнародного кінофестивалю Алік Шпилюк в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

"Ми вирішили, так само як і два роки тому, що у нас формально фільму-відкриття не буде… У нас у програмі понад 90 фільмів – і лише три зали: дві зали в Будинку кіно, ще одна, яку ми іноді підключаємо, – в кінотеатрі "Оскар" у ТРЦ "Gulliver". І практично у нас немає можливості повторювати жоден з фільмів. Тому кожен фільм у нас демонструється один раз", – сказав програмний консультант ОМКФ.

У програмі фестивалю цьогоріч є прем'єри – як українські, так і зарубіжні, – які ще не були в прокаті, а також будуть представлені відомі українському глядачеві фільми: "Кіборги" Ахтема Сеітаблаєва, документальна стрічка "Маріуполіс", знята литовським режисером-документалістом Мантасом Кведаравічюсом, який загинув у Маріуполі у квітні 2022 року.

За словами Шпилюка, загалом на кінофестивалі буде показано понад 90 стрічок. "56 з них – це українські фільми… Оскільки цього року у нас невеличкий ювілей – XV кінофестиваль, ми вирішили, що позаконкурсна програма буде присвячена українському кінематографу. І у нас буде кілька українських ретроспектив", – розповів він.

Зокрема, ретроспектива "Співає Україна" буде присвячена музиці в українських фільмах. У ретроспективі "10 років: Україна у вогні" будуть показані фільми, які розповідають про події в Україні з 2014 року (у цій програмі – і "Кіборги", і "Маріуполіс"). Ретроспектива "Наша ДНК" представить фільми про різні регіони України. У ретроспективу "Незабута історія" включені фільми, в яких ідеться про знакові події в історії України, наприклад Голодомор, Чорнобильську катастрофу, депортацію кримських татар сталінським режимом.

"Також дуже для нас важлива маленька ретроспектива, яка називається "Кохати по-українськи". Це знакові українські фільми, в яких ідеться про кохання", – додав Шпилюк.

За його словами, дуже важливою частиною програми ОМКФ є гала-прем'єри – перші покази в Україні знакових і очікуваних фільмів, які незабаром з'являться на екранах кінотеатрів. Цьогоріч серед них – фільм жахів "Конотопська відьма". "Дуже якісний український хорор, який розповідає про жінку родом з Конотопу. Вона відьма. І вона мститься російським загарбникам за те, що вони роблять на українській землі. І це досить жахливо", – розповів Шпилюк.

За його словами, будуть і гала-прем'єри зарубіжних стрічок. "Це найсвіжіші фільми, які мали світову прем'єру на Каннському фестивалі у травні. Розпочнемо з нового французького блокбастера "Граф Монте-Крісто", який демонструватиметься 14 числа (липня – ред.), в день національного свята Франції. Також ми покажемо довгоочікуваний новий фільм Йоргоса Лантімоса "Види милосердя", який також отримав приз на Каннському фестивалі. Ще один фільм з каннської програми, який також отримав там приз і на який всі очікують, – це "Субстанція" з Демі Мур в головній ролі. Дуже жахливий насправді фільм, але дуже яскравий", – розповів програмний консультант ОМКФ про великі прем'єри.

Водночас, за його словами, на поціновувачів складнішого кіно розрахована програма "Фестиваль фестивалів". Вона включає іспанські, французькі, німецькі фільми, які були в програмі Каннського фестивалю та інших великих фестивалів світу.

Фестивальні покази ОМКФ триватимуть з 12 по 20 липня у Будинку кіно та кінотеатрі "Оскар".

Як повідомляв Укрінформ, фільм «Редакція» режисера Романа Бондарчука представлений на 36-му міжнародному кінофестивалі Galway Film Fleadh в Ірландії.

Фото: Українське радіо

Кіно Одеський кінофестиваль Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь