Національна філармонія відкриє сезон унікальним концертом

Національна філармонія відкриє сезон унікальним концертом Фото 05.09.2024 11:07 Укрінформ Національна філармонія України 6 вересня відкриє свій 161-й сезон світовою прем'єрою фортепіанного концерту Олександра Родіна.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на комунікаційний відділ НФУ.

«Концерт-відкриття сміливо можна назвати унікальним: звучатиме прем’єра фортепіанного концерту Олександра Родіна, написаного спеціально для цієї події. Сам чудовий піаніст, композитор, відомий меломанам і театралам своїми операми та балетами, вперше написав фортепіанний концерт. На сцені філармонії його виконає наш молодий, темпераментний, артистичний Максим Шадько, блискучий і талановитий вихованець Харківської фортепіанної школи», – розповіла керівниця комунікаційного відділу НФУ Ольга Стельмашевська.

Вона додала, що за диригентським пультом симфонічного оркестру Національної філармонії України буде маестро Микола Дядюра.

«Майже все творче життя я йшов до свого фортепіанного концерту. Навчаючись на піаніста, і будучи людиною жагучою і прискіпливою до всього, чим займаюся по-справжньому, до часу випуску з консерваторії, я, мабуть, занадто переситився фортепіанною літературою (до речі, це теж відіграло свою роль у виборі моєї подальшої діяльності). І хоча я обожнюю мій інструмент, писав я для нього дуже мало. Бо саме у фортепіанній літературі сказано майже все. І сказано найвеличнішими митцями людства. Я просто чекав свого звучання. Воно то мерехтіло майже невловимо, то зникало десь за обріями – набиратись сили, як хмари набираються грозою. І ось нарешті ця буря обрушилася на мене силою всієї своєї свободи. 6 вересня у Національній філармонії – світова прем'єра Концерту для фортепіано з оркестром – вашого непокірного мене…», – розповів Олександр Родін.

У Національній філармонії зазначили, що сучасний український композитор Олександр Родін нині є дуже затребуваним (пише оперу «Конотопська відьма» для Національної опери, балет «Солярис» та оперу «Мазепа» для Львівської опери), тож поява його нового твору в афіші є символічною й знаковою, адже він завжди є суголосним часові. Зокрема, 159-й концертний сезон філармонія відкривала українською прем’єрою твору Родіна «Святий Боже» для симфонічного оркестру, написаного у квітні 2022 року у Києві під звуки сирен і тривог.

У програмі відкриття 161-го сезону також нова експозиція у фоє філармонії «Люди та їх інструменти» з фото людей філармонії, які зняли фотохудожники Дмитро і Вікторія Головченки, та відкриття пам’ятної таблички Арсену Федосенку (1977-2024) – художнику, фотографу Національної філармонії України у 2018-20-х рр., виноробу, амбасадору українського вина, капітану Збройних сил України, який загинув цього літа.

Фото надані Філармонією

Філармонія Концерт Музика Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь