Тягнуть з музеїв і з-під землі: як окупанти розграбовують історичні цінності України

Тягнуть з музеїв і з-під землі: як окупанти розграбовують історичні цінності України 08.08.2024 16:38 Укрінформ Під час Великої війни ми втратили чимало музейних скарбів і археологічних пам’яток. Щоб колись повернути – моніторимо і рахуємо збитки

139 храмів, 214 будівель, що представляють історичний та/або художній інтерес, 31 музей, 32 пам’ятники, 15 бібліотек, 1 архів – пошкодження 432 об’єктів підтвердила ЮНЕСКО станом на 31 липня за місяці повномасштабного вторгнення. Цифри вражають, але не демонструють реальний масштаб руйнування та пограбованості, прямих та непрямих збитків, завданих культурі та історичній науці. Як оцінити, що ми втратили через те, що безліч планів, ідей і проєктів залишилися на папері, бо археологи через війну більше не можуть копати? Як порахувати, скільки всього знищили і вивезли на окупованих територіях росіяни? Чи дізнаємося, скільки важливих фактів так і не потраплять у шкільні підручники, бо їхні докази не знайшли наші вчені або їх викрали та перебрехали ворожі? Ніяке ЮНЕСКО не допоможе, кажуть експерти: лишається тільки «шпигувати», фіксувати, надавати розголосу і чекати кращих часів.

Покрали херсонське золото і понівечили стародавні кургани

Михайло Відейко на розкопках.

Якби не війна з Росією, археологічна діяльність в Україні б кипіла і досі вже чимало знахідок та наукових відкриттів порадували б вчених. Михайло Відейко – археолог, дослідник трипільської культури, доктор історичних наук – перераховує, скільки проєктів, в яких був особисто він задіяний, довелося призупинити.

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь