У Києві відкрили виставку «Золоте перевесло мистецької династії Саєнків»

У Києві відкрили виставку «Золоте перевесло мистецької династії Саєнків» Фото 11.07.2024 19:33 Укрінформ У Національному музеї декоративного мистецтва України відкрилася виставка «Золоте перевесло мистецької династії Саєнків».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Виставка «Золоте перенесло мистецької дмнастії Саєнків» відкрилася до ювілею трьох митців, бо так склалося, що в цьому році не тільки 125 років Олександру Саєнку, а й ювілейні дати у його дочки та онуки. Тому виставка об’єднала творчість усієї родини. Більше робіт тут представлено саме Олександра Саєнка і доповнено роботами Ніни та Лесі Саєнко. Цікаво те, що ці художники працюють не в одному виді мистецтва: тут можна побачити килими, батик, кераміку і багато іншого. Вони настільки багатогранні митці і творять дуже цікаві роботи», – сказала гендиректор Національного музею декоративного мистецтва України Людмила Строкова.

У Києві презентували виставку «Золоте перевесло мистецької династії Саєнків» / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зазначив, що дуже важливо, щоб унікальна практика, джерелом якої є українське народне мистецтво, переходила з покоління в покоління.

“Сьогодні ми тішимося з того, що можемо радіти творам фактично цілої династії Саєнків, яка не лише зберегла традиції, а й примножила їх”, – сказав він.

Карандєєв вручив орден княгині Ольги І ступеня мисткині і мистецтвознавиці Ніні Саєнко за значні заслуги у зміцненні української державності, вагомий особистий внесок у розвиток мистецтва та сумлінне виконання професійного обов’язку.

Мисткиня зауважила, що для неї це "висока честь".

«Так складається, що ми не тільки творимо мистецтво, а й презентуємо його в Україні й далеко за її межами. Таким чином ми підтримуємо і утверджуємо нашу національну культуру та ідентичність. Сьогодні це особливо важливо», – зазначила Саєнко.

В експозиції представлено близько 100 робіт, серед яких твори художнього текстилю – килими, гобелени, батик, вибійка, декоративні тканини, а також панно та тарелі, виконані в техніці мозаїки соломою, писанки.

Виставка триватиме до 1 вересня 2024 року.

Ніна Саєнко – відома в Україні діячка у галузі збереження пам’яток історії та культури, популяризації мистецької спадщини, знавчиня музейної справи, мистецтвознавиця, художниця декоративного мистецтва, режисерка мистецьких акцій в Україні та за кордоном.

Виставка Мистецтво Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь