У Варшаві відкрили виставку про війну в Україні

У Варшаві відкрили виставку про війну в Україні Фото 18.07.2024 20:36 Укрінформ У центрі Варшави в галереї Leica Store & Gallery відкрито фотовиставку відомого польського фоторепортера Войцєха Гжендзінського і публіциста Павела Решки під назвою “Тут є війна”.

У відкритті експозиції, на якій представлено близько 100 фотографій про війну в Україні, взяли участь більше сотні людей, передає кореспондент Укрінформу.

У Варшаві відкрили фотовиставку про війну в Україні/ Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Як зазначив у коментарі агентству автор виставки Войцєх Гжендзінський, на експозиції представлено близько 100 світлин, які розділено на два блоки. Перший з них показує російсько-українську війну до повномасштабного вторгнення РФ – з 2016 по початок 2022 року. Натомість у другому блоці світлин автор зафіксував події 2022-2024 років, і в ньому показано, як війна виглядає зараз.

“Насамперед ця виставка показує, чим є війна, що до неї звикають (на Заході – ред.), про неї забувають, і ми перестаємо звертати на неї увагу. А страждання людей в Україні нікуди не ділося, хоча ми перейшли до іншого порядку денного. Тому, я переконаний, потрібно показувати те, що відбувається в Україні, адже це – страшна і неприродна ситуація, і це має закінчитися якомога швидше”, – наголосив Гжендзінський.

Співавтор виставки – публіцист Павел Решка, який зробив текстовий супровід до фотографій, в коментарі агентству підкреслив, що представлені на виставці світлини Гжендзінського викликають зворушення, адже він показує війну зблизька.

“Кажуть, що війна має дуже багато вимірів, часом на неї можна дивитися з висоти пташиного польоту, часом з точки зору певної військової стратегії. Але насправді, війна – це сума людських нещасть, і Войтек її так показує”, – наголосив Решка.

Він висловив переконання, що ця експозиція має бути доступною якомога довше, щоб багато людей змогли її побачити.

“Хтось із моїх українських друзів сказав: добре, що ця виставка з’явилася, оскільки цієї війни у свідомості Заходу, Європи чи США немає, про неї забувають. А тим часом, ми бачимо, що відбувається: бомби падають щодня, щодня є смерть і знищення. Україна захищається, часом залишком сил, але залишається міцною. І це потрібно повторювати. Ми не повинні забувати про Україну і хоробрих українців, і саме для цього є ця експозиція”, – наголосив Решка.

Відкриття зазначеної фотовиставки у Варшаві прикувало увагу великої кількості відвідувачів.

Крім фотографій і підписів до них польською, англійською та українською мовами, на виставці представлено також мультимедійну презентацію і два фільми.

Виставка “Тут є війна” триватиме у Варшаві до 17 серпня. Дохід з продажу квитків буде призначено на діяльність Польської медичної місії.

Гжендзінський є одним із найвідоміших сучасних фоторепортерів. Він лауреат численних нагород, зокрема World Press Photo, Grand Press Photo. Решка – відомий польський журналіст і публіцист, був воєнним кореспондентом у Грузії та Україні.

Варшава Виставка Війна Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь