Український документальний фільм «Кілометр» покажуть на міжнародному кінофестивалі у Британії

Український документальний фільм «Кілометр» покажуть на міжнародному кінофестивалі у Британії 12.05.2024 11:07 Укрінформ Світова премʼєра українського повнометражного документального фільму «Кілометр» відбудеться у головному конкурсі найбільшого документального кінофестивалю у Великій Британії Sheffield Doc/Fest.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на команду фільму.

Зазначається, що «Кілометр» режисерки Ганни Тихої побудований на унікальних зйомках роботи українських аеророзвідників у Бучі та Ірпені в перший місяць повномасштабного вторгнення РФ. У центрі сюжету — кінорежисер Вавилон’13 Роман Любий, автор документальних фільмів «Зошит вийни» та «Залізні Метелики».

Будинок, де знаходились батьки, дружина та маленька донька Романа, опинився у зоні бойових дій у перший же день наступу. Роман на той момент перебував у відрядженні в Лондоні. Він якнайшвидше, подолавши сотні кілометрів, повертається до Києва. Упродовж місяця разом з іншими аеророзвідниками Роман щодня виконує завдання на околицях Ірпеня та Бучі на відстані кілометра від рідного будинку, маючи можливість спостерігати за ним лише з дрона.

«На щастя, було знято достатньо фрагментів, які яскраво відображали в собі характер і специфіку подій того часу, тож надати їм загальну форму і зробити їх загальнодоступними, у тому числі й для світової аудиторії, здалося мені важливим і необхідним», – розповіла в коментарі Укрінформу режисерка Тиха.

Для неї ця стрічка стала дебютною повнометражною документальною роботою.

«Ми радіємо, що світова премʼєра стрічки відбудеться саме на Sheffield Doc/Fest, оскільки він входить у топтрійку світових фестивалів документального кіно і для нас це можливість вкотре потужно заявити про війну в Україні та розповісти про те, як вона впливає на кожного з нас. Разом з цим ми сподіваємося, що для іноземних глядачів ближчими і зрозумілішими стають поняття сміливості й загрози втрати, з якими тісно пов’язана реальність українських родин», – зазначає команда фільму.

До команди фільму також долучилися оператори Роман Любий, Ярослав Пілунський Даша Андреянова, Євген Козеко, Сергій Кіреєв.

Премʼєра «Кілометру» відбудеться 15 червня о 15:00 у межах головної програми First Feature Competition.

Як повідомлялося, Sheffield Doc/Fest — міжнародний документальний фестиваль, який щороку проходить у Шеффілді (Велика Британія), цьогоріч триватиме з 12 до 17 червня. Це найбільший документальний кінофестиваль у Великій Британії та третій за величиною у світі. У 2022 році на фестивалі також презентували стрічку виробництва Вавилонʼ13 «День українського добровольця» Володимира Тихого.

Кадри з фільму

Британія Україна Війна Кінофестиваль фільм Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь