За фактом знесення садиби Зеленських у Києві відкрили справу

За фактом знесення садиби Зеленських у Києві відкрили справу Фото 21.07.2024 10:51 Укрінформ Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом знесення Садиби Зеленських у Києві попри її арешт.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив Офіс генерального прокурора.

За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури Києва за фактом руйнування будівлі по вул. Олександра Кониського 22 (колишня Тургенівська) розпочали кримінальне провадження.

Дії осіб, які руйнували будинок, кваліфіковані як знищення майна, на яке накладено арешт (ч. 1 ст. 388 Кримінального кодексу України).

Також розслідується факт проведення будівельних робіт всупереч накладеній забороні, який кваліфікований як самовільне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці (ч. 3 ст. 197-1 ККУ).

Як зазначили в Офісі генпрокурора, на будівлю по вул. Кониського 22, в січні 2024 року в межах кримінального провадження, розпочатого за фактом умисного незаконного знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини (ч. 2 ст. 298 ККУ), за клопотанням прокурорів був накладений арешт із забороною користування, розпорядження та відчуження.

Прокурори клопотали про накладення арешту, оскільки, згідно з Генеральним планом міста Києва, ця ділянка входить до меж історичного ареалу столиці. На проведення будівельних робіт потрібен дозвіл Міністерства культури та інформаційної політики України.

Попри це, протягом тривалого часу там проводилися будівельні роботи, а саме – капітальне будівництво, під час якого можливе умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини. Будівельні роботи проводилися без відповідного погодження МКІП. Відтак, у зв’язку з арештом будівлі, усі роботи мали бути зупинені, підкреслили в ОГП.

Однак 19 липня 2024 року, попри накладений арешт, невстановлені особи у порушення обмежувальних вимог із застосуванням важкої будівельної техніки зруйнували будинок.

На даний час встановлене місце перебування техніки, яка була задіяна під час знесення будівлі. На території, де вона перебувала, провели невідкладний обшук, в ході якого техніку вилучили. До суду подане клопотання про її арешт.

Досудове розслідування проводять слідчі Шевченківського управління поліції міста Києва.

В Офісі генпрокурора наголосили, що будівля по вул. Кониського 22 перебуває під арештом, і проведення будь-яких будівельних робіт там є незаконним.

Як повідомляв Укрінформ, Департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації виступив із вимогою до правоохоронних органів про належне реагування на знесення Садиби Зеленських і притягнення винних до відповідальності.

У столичній поліції заявили, що розпочали розслідування за фактом знесення історичної будівлі.

Ввечері 20 липня близько тисячі людей зібралися під КМДА на акцію протесту проти знесення Садиби Зеленських.

Садиба Зеленських – це дерев'яна, обкладена цеглою будівля, зведена у 1890 році на замовлення купця Василя Маліна. Із 1911 по 1915 роки тут проживала сім'я заможних міщан Зеленських. Споруду почали розбирати у 2021 році, але завдяки суспільному розголосу тоді роботи припинилися.

Руйнування пам'яток Київ Офіс генпрокурора

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь