Засуджений на вісім років іранський режисер утік до Європи

Засуджений на вісім років іранський режисер утік до Європи 14.05.2024 00:59 Укрінформ Іранський режисер Мохаммад Расулоф заявив, що виїхав до Європи незадовго до прем'єри свого фільму на Каннському кінофестивалі.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

У заяві, поширеній у понеділок, 51-річний Мохаммад Расулоф повідомив, що прибув до Європи кілька днів тому, але не уточнив, куди саме.

Він сказав, що вирок про ув'язнення був винесений до того, як він представив свій останній фільм "Зерно священного інжиру".

"Я знав, що новина про мій новий фільм з'явиться дуже скоро, і, без сумніву, до цих восьми років додасться новий вирок. У мене не було багато часу на рішення. Мені довелося вибирати між в'язницею і виїздом з Ірану. Ісламська Республіка конфіскувала мій паспорт у вересні 2017 року. Тому мені довелося залишити Іран таємно", – заявив режисер.

Минулого тижня Расулофа засудили до восьми років ув'язнення, побиття батогом і конфіскації майна. За словами адвоката, режисера покарали за те, що він знімав фільми і підписував заяви.

Раніше Расулоф та інші митці підписали лист із закликом до влади скласти зброю на тлі демонстрацій, які сколихнули Іран після обвалення будівлі у місті Абадан у 2022 році, коли загинули щонайменше 29 людей.

Як повідомляв Укрінформ, в Ірані допитали знімальну групу режисера Мохаммада Расулофа, фільм якого було відібрано до конкурсної програми Каннського кінофестивалю, та заборонили митцям виїжджати з країни.

Фото: imdb.com

Європа Іран Режисер Втеча

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь