У Польщі видали збірку поезії «Свідчення» Вікторії Амеліної

У Польщі видали збірку поезії «Свідчення» Вікторії Амеліної 22.10.2024 11:56 Укрінформ У Польщі в перекладі Анети Камінської видали збірку віршів Вікторії Амеліної – української письменниці, яка загинула у 2023 році в результаті ракетного обстрілу.

Про появу у продажі збірки під назвою «Свідчення» повідомив у соцмережах польський поет Кшиштоф Чижевський, передає Укрінформ.

«Перший і єдиний двомовний том віршів під назвою «Свідчення» у перекладі Анети Камінської, можливо є найочікуванішим у Бібліотеці української поезії. Власне зараз він потрапляє до книгарень», – написав Чижевський.

За словами польського митця, це сороковий том Бібліотеки «Перед лицем війни», який завершує її четверту серію. У ній також опубліковано вірші Олександра Авербуха (переклад Станіслава Каліни Яглажа), Дмитра Лазуткіна (Марцін Гачковський), Юлії Стахівської (Анета Камінська), Наталії Бельченко (Януш Радванський), Ірини Вікирчак (Катажина Шведа), Світлани Повалаєвої (Якуб Пшоняк), Назара Федорака (Кшиштоф Чижевський) та Єлизавети Жарікової (Лешек Шаруга).

Серію відкриває том Максима Кривцова (Анета Камінська), що вийшов одразу після його загибелі на фронті під Харковом 7 січня цього року. Завершується серія «Свідченням» Амеліної.

Вікторія Амеліна – письменниця та громадська діячка, член PEN Ukraine, засновниця Нью-Йоркського літературного фестивалю в селищі Нью-Йорк Бахмутського району Донеччини. У рік початку повномасштабного вторгнення Амеліна приєдналася до польових дослідників воєнних злочинів Росії в команді Truth Hounds – організації, яка впродовж останніх восьми років документує порушення прав людини в Україні та інших країнах Східної Європи та Центральної Азії.

Як повідомляв Укрінформ, Вікторія Амеліна померла ввечері 1 липня в лікарні імені Мечникова у Дніпрі внаслідок поранень, отриманих під час ракетного удару російських окупантів по ресторану в Краматорську 27 червня. Тоді Амеліна перебувала в Краматорську разом із делегацією колумбійських журналістів та письменників.

Фото: Juan Vega de Soto

Польща Поезія Вікторія Амеліна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь